Inscripció ibèrica de les Graus

La inscripció ibèrica de les Graus es troba en una bauma sobre el riu Ter, molt aprop del poblat ibèric i medieval de l'Esquerda, a uns 200 metres del jaciment, en el punt on el Ter ja ha invertit la seva direcció sud per tornar cap al nord, abans d'arribar a Còdol Dret.

La inscripció va ser localitzada per la Secció Arqueològica del Centre Excursonista de Roda l'any 1973. 

Va ser estudiada pel doctor Joan Maluquer de Motes l'any 1976. Segons aquest doctor, per la seva situació sobre el riu, la inscripció podria tenir un caràcter d'ofrena al Ter i per tant relacionar-se amb un santuari. També va observar que la seva paleografia és tardana i ja influenciada per l'escriptura monetal. Va situar la cronologia de la inscripció entorn del segle III a.C.

L'excavació al jaciment de l'Esquerda i l'evolució en l'estudi de la cultura ibèrica han portat a Imma Ollich i a Montserrat de Rocafiguera, l'any 1991, a interpretar aquesta inscripció com una marca de territori, vinculada a la tribu ibèrica dels ausetans i a relacionar el seu significat amb el riu Ter i el poblat de l'Esquerda.

Els darrers estudis de Montserrat de Rocafiguera, l'any 1995, han intentat desxifrar el contingut de la inscripció (tot i que les lletres del segon troç pràcticament no es poden llegir) que pot transcriure's com:
"BERIKARS BARKAR BULDUMANTIR".
Segons Rocafiguera les dues darreres lletres (TI-R) recordarien fonèticament el nom del riu, i cal tenir en compte que Ter no deriva del llatí, sinó que segons els folòlegs formaria part, juntament amb molts altres topònims de la comarca d'Osona, com Torelló, Gurb, Taradell o Gurri, del substrat indígena pre-llatí.

Actualment, la inscripció original es troba ubicada, provisionalment, al Museu Arqueològic de l'Esquerda (Roda de Ter) i al lloc del jaciment hi ha una còpia.  

Darrera actualització: 05.02.2018 | 10:33