Ermita de Sant Salvador de Còdol

L’ermita de Sant Salvador es va contruir a finals del segle XIX. Pertanyia al conjunt de la Colònia de Còdol Dret.

Està situada en un paratge molt bonic, envoltada de bosc i molt a prop de les aigües del pantà de Sau.
Tot sovint s’hi realitzen pels seus voltants diferents proves esportives de trial bicicleta i moto.
Actualment, cada segon diumenge de maig s’hi celebra l'Aplec de Sant Salvador, organitzat pels Amics de Sant Salvador. 
Per la diada de l’aplec es fa una arrossada popular, una missa a mitja tarda i tot seguit es ballen sardanes.
El dia de Sant Salvador, el 18 de març, el capellà de la parròquia de Sant Pere de Roda hi diu missa, i de tant en tant, encara s’hi celebra algun casament.
La gent de Còdol s’estima molt l’ermita; alguns s’hi van casar, d’altres s’hi batejaren o hi van fer la primera comunió. Hi ha extreballadores de Còdol Dret que s’encarreguen de la conservació i neteja de l’església.

És la construcció de caire religiós més petita de les Masies; hi caben una quarantena de persones. Pel que fa al santoral, hi figuren Sant Salvador d’Horta, Sant Juli, Sant Antoni M. Claret (el patró del Tèxtil) i la Puríssima.

Com s'hi pot arribar?
A la dreta de la carretera C-153, a la sortida de Roda de Ter direcció a l’Esquirol, hi ha el barri de les Cases Noves. 
Cal entrar dins d’aquest barri pel c. Sant Josep, continuar recta per la Carretera de Còdol Dret i seguir el camí uns dos kilòmetres. 
L’ermita es troba a l’esquerra i es veu des de la carretera. 
Cal anar amb compte perquè no està indicat i es fàcil passar de llarg ja que no està a peu del camí.

Es pot visitar lliurement?
L’ermita es troba dins la finca privada del Sanglas Vell, però es pot visitar lliurement els seus exteriors. 
Per visitar l’ermita per dins cal posar-se en contacte amb el  propietaris (Josep Montmany i Montserrat Fontseré) o bé amb l’Ajuntament de les Masies de Roda.

Una mica d'història
La capella de Sant Salvador s’edificà a les darreries del segle XIX. Era propietat de la societat Bosch Hermanos, Llusá i Cia., i pertanyia al conjunt colonial de Còdol Dret.

Amb l’esclat de la Guerra Civil fou incendiada i patí greus desperfectes.
Quan s’acabà la guerra, Unión Industrial Algodonera S.A., amb el vistiplau del Bisbat, manà la reconstrucció de l’ermita amb la col.laboració desinteressada de mossèn Guiteres de la parròquia de la Calle de Vic.

La festa de la reconstrucció de la capella fou una fita molt important per a la colònia de Còdol Dret i per a la població de les Masies de Roda. Es va celebrar el 21 de novembre de 1943 i va ser una diada molt emotiva carregada de fe i religiositat. Van assistir-hi els propietaris, les autoritats locals i d’altres personalitats, entre les que destacava l’exceel.lentíssim Bisbe de Vic, el Pare Joan Perelló i Pou. El mateix dia de la inauguració  es van estrenar els goigs de Sant Salvador d’Horta, escrits per mossèn Guiteres i Joaquim Mercader, l’escrivent de Còdol Dret.

Des de 1943 fins a 1963, s’hi feia missa els diumenges i a les festes més assenyalades de la colònia: la festa d’homenatge a la vellesa, la diada de Reis, Pasqua, Corpus, Tots Sants, Santa Tecla, etc., i els veïns de Còdol hi continuaren celebrant bateigs, comunions i casaments.

Després del tancament de la colònia el 1963, quedà en estat de semiabandonament fins a 1987, quan l’adquirí l’actual propietari Josep Montmany que n’impulsà una nova restauració.

Per iniciativa pròpia i gràcies a algunes donacions públiques i privades es restaurà l’interior, la portalada d’entrada, i es renovà part del mobiliari.

Per més informació:
Ajuntament de les Masies de Roda
Telèfon: 938 540 027

Darrera actualització: 20.01.2020 | 18:56