Monument a l'Estatut de Catalunya del 1979

Aquest monument es tracta d'un monòlit en commemoració a l'Estatut de 1979, redactat l'any 1978 al Parador de Turisme de les Masies de Roda.
Va ser inagurat l'any 1982 i està situat a l'entrada del mateix Parador.

Com arribar-hi?
El monument està situat a l'entrada del Parador de Turisme.

Per arribar al Parador: 
La carretera comarcal C-153 que va de Vic a Olot es bifurca abans d'arribar a l'entrada del poble de Roda de Ter. Cal agafar el trencant de la dreta, molt ben indicat, i seguir la BV-5213 aproximadament uns 10 Km fins arribar al Parador.

Es pot visitar lliurement?
Sí. Es pot visitar lliurement.

Història del monument:
L'any 1978, l'Ajuntament de les Masies de Roda, com a amfitrió,  va seguir amb especial atenció la tasca dels parlamentaris en la redacció de l'Estatut i volgué deixar constància d'aquell fet històric. 
Amb aquesta finalitat va decidir erigir un monolit als voltants del Parador i aplegar-hi, en una arqueta, una mica de terra de cadascun dels municipis, per tal que aquella actitud simbòlica contribuís a crear un vincle de germanor entre tots els pobles de Catalunya.

El monument fou inaugurat el dia 3 d'octubre de 1982 pel molt honorable Sr. President de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley i el president de la Comissió dels Vint, Sr. Josep Andreu i Abelló, l'alcalde de les Masies de Roda, la majoria dels parlamentaris que participaren en la redacció de l'Estatut i altres personalitats de Catalunya.

L'organització de l'acte d'inauguració va anar a càrrec de l'Ajuntament de les Masies amb el suport i la col•laboració de Ràdio 4, Ràdio Vic i el diari Avui.

El disseny del monolit fou obra del prestigiós escultor Josep Ricart.
Les despeses de construcció de l'obra i els actes d'inauguració ascendiren a 1.841.852 pessetes. Per fer front al pagament es féu una crida a tots els municipis de Catalunya convidant-los a col.laborar per fer possible la realització del monument. Es demanava una aportació econòmica de 2.000 pessetes.

Dels gairebé 1000 ajuntaments catalans només col.laboraren 239, i es recolliren 198.000 pessetes de donacions particulars. De tota manera, el dèficit superà el milió de pessetes i calgué demanar una subvenció a la Generalitat per fer front a les despeses. (AMMR, Actes Municipals, 1982)

Redacció de l'Estatut:
El reconeixement a la Constitució de 1978 del dret a l'autonomia de les nacionalitats i regions, donà peu a la redacció d'un avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de Catalunya. El juliol de 1978, es designà una comissió de vint persones que es reuní al Parador de Turisme de Vic-Sau, al terme municipal de les Masies de Roda, on enllestí la redacció de l'Estatut de Sau.

Els pares de l'Estatut de 1978 o Comissió dels Vint van ser: Macià Alavedra (CDC), Miquel Roca Junyent (CDC), Laureano López Rodó (AP), Eduardo Martín Toval (PSC), Josep Andreu Abelló (PSC), Josep M. Triginer (PSC), Josep Benet (independent pel PSUC), Felip Solé Sabarís (PSC), Jaume Sobrequés (Independent pel PSC), Josep Subirats (PSC), Josep Sendra (CDC), Jordi Solé Tura (PSUC), Josep Solé Barberà (PSUC), Dolors Calvet (PSUC), Josep Verde Aldea (PSC), Marcel•lí Moreta (UCD), Anton Cañellas (UDC), Joaquim Arana (ERC), Manuel de Sàrraga (UCD) i Carles Güell de Sentmenat (UCC).

Francesc Ribas Sanglas, que va ser alcalde del nostre municipi, recordava que el president de la Comissió dels Vint, Josep Andreu Abelló, el convidà a seguir els treballs d'elaboració de l'Estatut: "vingueren un parell de vegades, dues estades de 15 dies si no recordo malament, els treballs de redacció i deliberació s'allargaren ben bé durant un mes; hi havia polítics i ministres, fins i tot va venir Manuel Fraga Iribarne" (RIBAS, 2004).

Després de superar els tràmits que assenyalava la Constitució i algunes retallades, el 13 d'agost de 1979, la Comissió Constitucional del Congrés aprovà el text.

Aleshores, es convocà un referèndum per al 25 d'octubre de 1979 amb l'objectiu de ratificar l'Estatut. Al conjunt de Catalunya votaren un 59,6% del cens, els vots afirmatius foren el 88,1% dels emesos i els negatius el 7,8%. A les Masies votaren un total de 287 persones, un 67,6% dels electors, dels quals 260 ho feren favorablement, 6 en contra, 20 en blanc i 1 vot nul (AMMR, Actes Municipals, 1979).

Finalment, fou ratificat pels plens del Congrés i del Senat, i sancionat i promulgat pel rei Joan Carles I, el 18 de desembre de 1979.

Darrera actualització: 20.01.2020 | 19:38

Imatges

Detall de l'estàtua del monument Monument a l'Estatut de Catalunya Vista frontal