Prevenció contra la pesta porcina africana
Arran de la situació de la Pesta Porcina Africana (PPA) a la Unió Europea i especialment la declaració d’aquesta a Alemanya i Itàlia, en el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural s’estan sumant esforços per a la prevenció de la introducció de la PPA al nostre territori.
La PPA és una malaltia altament contagiosa de declaració obligatòria que afecta a porc domèstic i porc senglar i presenta uns nivells de mortalitat propers al 100%. Es transmet per contacte directe amb altres porcs i senglars infectats, consum de productes derivats i carn d’animals infectats, contacte amb objectes contaminats i a través del transport d'animals contagiats o de mitjans de transport contaminats.
Tot i no tenir cap implicació en la salut humana, la introducció de la malaltia al nostre país tindria greus conseqüències per la salut i el benestar dels animals així com una gran repercussió econòmica pel sector porcí.
El virus pot sobreviure durant mesos en productes a base de carn de porc, que si bé són innocus a l´hora de ser consumits per les persones, poden transmetre la malaltia en cas que siguin ingerits per porcs o senglars. És per aquest motiu, que resulta imprescindible evitar que els senglars es puguin alimentar de restes de menjar.