Informació general

Aquí trobareu informació general del municipi, com ara la situació geogràfica, les principals activitats econòmiques, una pinzellada sobre la nostra natura....

Ubicació

Les Masies de Roda és un bonic i tranquil municipi de la comarca d’Osona, situat a uns 6 km de la capital de la comarca, Vic. Té una extensió de 16,38 km2, 467 metres d’altitud i aproximadament 700 habitants.

El terme municipal envolta pràcticament el municipi de Roda de Ter excepte a ponent, on termenejen tres poblacions: les Masies, Roda de Ter i Gurb.

Limita al nord amb Santa Maria de Corcó, a llevant amb Tavertet i Vilanova de Sau, al sud amb Tavèrnoles, a ponent, a la confluència dels rius Gurri i Ter, amb Gurb i al nord-oest amb Manlleu.

La població

La població està localitzada bàsicament en masos, que la majoria tenen una llarga història, i en quatre nuclis de població separats entre ells: les Cases Noves, l’Esquerda, Fontanelles i el Vicenç.

  • Al barri de les Cases Noves hi ha unes 80 cases amb uns 200 veïns.
  • A l'Esquerda hi ha uns 20 habitatges amb uns 50 veïns.
  • Al barri de Fontanelles hi ha uns 60 habitatges amb uns 160 veïns.
  • Al Vicenç hi ha unes 40 cases amb uns 125 veïns.
  • La resta de població, aproximadament 230 veïns, viuen en masos i cases aïllades.

Els masos que hi ha actualment són:

  • El Bac de Roda, el Bac de Sau, Can Basunya, Can Boixeda, el Bosc de Còdol, el Bosc de Salou, la Bruguera, les Cametes, Cal Capó, la Carrera del Pujolar, la Casa del Mig, la Casa Nova de la Serra, la Casa Nova del Vicenç, Can Clarinet, Fontanelles, Fontseré, el Gelabert, la Granotera, la Guardiola, Can Jan, el Macià, el Manou, Masdemunt, el Mas de Salou, la Mesquita, Can Pla de Mill, les Plantes, el Pla, Pla Bosc, el Pla Xic, el Pujol, el Pujolar, Puigcendre, el Ranxo, les Rieres del Pujolar, Samalassa, el Sanglas Vell, la Serra dels Munts, Terrades, la Teularia del Torrent, el Torrent i el Vicenç.

L'activitat

L’activitat principal és la pagesia i la ramaderia, dedicada majoritàriament al bestiar porcí i boví.

El Ter ha estat el gran protagonista de l'activitat econòmica de les Masies. Ja sigui modelant el seu relleu amb meandres i paisatges abruptes i també amb planes extenses on poder-hi cultivar i pasturar el bestiar, així com vertebrant la realitat social del municipi, ja que a les seves ribes hi trobem colònies industrials, actualment abandonades, però que en el seu moment van ser molt importants i pròsperes, com ara les colònies de Salou i de Còdol Dret.

El Ter també a definit un tipus d’agricultura i ramaderia característiques de la zona, i també uns costums i tradicions que, en definitiva, han configurat la forma de vida i la història de la societat masienca.

Natura

Pel que fa a la vegetació, a ponent les terres són planes i apropiades pel conreu de secà (cereals, farratgeres i patates). A llevant, a la zona del meandre de Casserres format pel pantà de Sau fins a Salou, el terreny és abrupte i cobert per rouredes de roure martinenc i boixos a les zones obagues del Ter i també alzinars a les de solei. Prop de Tavèrnoles hi trobem pinedes de pi roig. També trobem boscos de ribera a les ribes del Ter.

Turisme

Dins del terme municipal de les Masies de Roda podem visitar, entre altres indrets interessants, el Monestir de Sant Pere de Casserres, el Parador de Turisme de Sau, i el jaciment arqueològic ibèric i medieval de l’Esquerda.

Darrera actualització: 11.04.2022 | 12:36
Darrera actualització: 11.04.2022 | 12:36