Nota informativa sobre els caràcters organolèptics de gust i olor de l'aigua

Dilluns, 27 de març de 2023 a les 00:00

Les darreres setmanes s'ha començat a notar un gust i olor diferent de l'aigua tractada a l'estació de tractament d'aigua potable d'Osona Sud.
L'aigua procedent de riu és clarament diferent que una aigua procedent d'una captació subterrània tant pel que fa a la seva composició fisicoquímica com pels seus caràcters organolèptics.

Actualment, ens trobem davant un problema molt típic en el riu Ter, causat per unes algues, tots ells tipificats i analitzats, que no presenten cap problema nociu per la salut, però si que desprenen una substància orgànica (geosmina), de baix pes molecular i molt volàtil, que és la responsable de l'olor i gust definit com a "terrós".
Cal remarcar que aquesta substància no representa cap risc per a la salut pública.

Aquest fet, normalment, es produeix entrada la primavera atès que un dels requisits coneguts pel seu creixement, és una temperatura elevada, però que amb la climatologia canviant d'aquest any ha aflorat molt aviat. A més, amb l'actual escenari de sequera, hi ha un cabal baix del riu i això provoca una major concentració de les matèries nutrients pel seu creixement.
L'eliminació d'aquesta substància se'ns fa realment difícil, ja que ni el clor ni la floculació ni la decantació poden fer-hi res; l'únic tractament efectiu és l'absorció amb carbó actiu per reduir-ne els nivells, i per això durant aquests episodis s'augmenta el tractament mitjançant la dosificació de carbó en pols directament a l'aigua als decantadors. En aquests moments estem dosificant carbó en pols per tal d'eliminar-ne el màxim possible.

Darrera actualització: 24.05.2023 | 17:07