Parador de Turisme

Està situat a la península de Casserres, davant del Pantà de Sau, d’aquí que se l’anomeni també el Parador de Turisme de Sau.
L’edifici reprodueix una típica masia senyorial catalana i està ubicada en un dels paratges més bonics de la comarca d’Osona.

El massís de les Guilleries al fons, el blau i extens pantà de Sau als peus i els característics vestigis de l’art romànic català, inserits entre verdes pinedes, conviden al visitant a gaudir de les activitats relacionades amb la natura.

Aquest Parador va ser l’escenari on es van reunir els parlamentaris catalans que van redactar l’avantprojecte de l’Estatut de Catalunya el 1978, conegut també com l’Estatut de Sau o Estatut de 1979.

A l’entrada del Parador hi ha el Monument a l'Estatut de Sau.

Com arribar-hi?
La carretera comarcal C-153 que va de Vic a Roda de Ter es bifurca prop de l’entrada al poble de Roda de Ter. Cal agafar el trencant de la dreta, molt ben indicat, i seguir la BV-5213 aproximadament uns 10 Km fins arribar al Parador.

Descripció arquitectònica
Es va construir segons els plans de l’arquitecte José Osuna, el qual s’inspirà en la masia de les Ferreres de Sant Bartomeu del Grau, construïda durant el segle XVIII pels Moretó.
A nivell estilístic i arquitectònic cal distingir entre la façana principal, que reprodueix les línies distintives de l’arquitectura senyorial catalano-aragonesa, i la cara posterior caracteritzada per les formes pròpies de la masia catalana.
Destaquen els grans finestrals amb arcs de mig punt, les reixes als balcons i les galeries i arcades de pedra massissa que embelleixen encara més l’excepcional vista del pantà de Sau al fons. Aquesta singularitat, expressada en l’arquitectura regional de l’edifici, la completa l’amplitud de les habitacions amb unes terrasses que permeten contemplar una magnífica vista panoràmica de la zona.
Hi ha també un jardí, arranjat amb un gust exquisit, i una piscina excepcional. 
L’immoble té capacitat per a 78 places distribuïdes en 39 habitacions: 2 quàdruples, 23 dobles amb 2 llits, 10 dobles amb llit de matrimoni i 4 individuals.

Història
El Parador va obrir les portes al públic el 25 de maig de 1972 encara que no fou inaugurat oficialment fins al 17 de juliol d’aquell mateix any. 

Apunt històric: l'Estatut de 1978
El Parador de les Masies de Roda, o de Sau, passarà als annals de la història per ser l’escenari on es reuniren els parlamentaris catalans que redactaren l’avantprojecte de l’Estatut de Catalunya el 1978, altrament conegut com l’Estatut de Sau. 
No es recorda cap anècdota especial a excepció d’un avís de bomba durant els treballs de redacció de l’Estatut que va obligar a desallotjar l’edifici durant unes hores.
Els pares de l’Estatut de 1978 o Comissió dels Vint van ser: Macià Alavedra (CDC), Miquel Roca Junyent (CDC), Laureano López Rodó (AP), Eduardo Martín Toval (PSC), Josep Andreu Abelló (PSC), Josep M. Triginer (PSC), Josep Benet (independent pel PSUC), Felip Solé Sabarís (PSC), Jaume Sobrequés (Independent pel PSC), Josep Subirats (PSC), Josep Sendra (CDC), Jordi Solé Tura (PSUC), Josep Solé Barberà (PSUC), Dolors Calvet (PSUC), Josep Verde Aldea (PSC), Marcel•lí Moreta (UCD), Anton Cañellas (UDC), Joaquim Arana (ERC), Manuel de Sàrraga (UCD) i Carles Güell de Sentmenat (UCC).
A l'entrada del Parador hi ha un monument que commemora l'Estatut de 1979. Per més informació, cliqueu en aquest enllaç.

Qui ho gestiona?
El Parador està gestionat per l'empresa Paradores de Turismo de España,SA.
Número d'inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya: HCC-009901 
Correu electrònic de contacte: vic@parador.es
Telèfon del Parador de Sau: 938 122 323 

Parador de Sau - 08510 Les Masies de Roda - Barcelona (Catalunya)
Telèfon: 938 122 323
Lloc web: www.parador.es/es/paradores/parador-de-vic-sau
Vegeu situació en el mapa
Darrera actualització: 23.11.2020 | 08:56